Regio Alcobaça

Mosteiro Alcobaça Mosteiro Alcobaça

Alcobaça ligt in de Costa de Prata, (de zilverkust) zo’n 100 km ten noorden van Lissabon.

Alcobaça is bekend om zijn klooster . Het is een cisterciënzer klooster uit de 12e eeuw. De volledige naam van het klooster is Santa Maria de Alcobaça.
Kerk en klooster zijn de eerste gotische gebouwen in Portugal. Omwille van hun omvang, de zuiverheid van de architectuur, de mooie materialen en de zorg waarmee ze gebouwd werden, is ook dit meesterwerk van cisterciënzergotiek sinds 1989 erkend als Werelderfgoed door de UNESCO. Daarnaast werd het in 2007 uitgeroepen tot een van de zeven wonderen van Portugal.

De meest bekende geliefden van Portugal, Koning Pedro en Inês de Castro liggen in deze kerk begraven. Pedro’s vader, koning Alfons IV van Portugal, had de vouw, waar Pedro in het geheim mee getrouwd was laten vermoorden. Toen Pedro na de dood van zijn vader in 1361 de troon beklom liet hij haar opgraven en in de abdijkerk in een tombe plaatsen. Zelf werd hij later in de andere tombe begraven. De twee geliefden liggen er naar elkaar gekeerd zodat ze op de dag van de verrijzenis elkaar in de ogen kunnen kijken.
Ook de authentieke keuken in het klooster is heel bijzonder. Gigantisch is het spit waar de ossen aan gebraden werden. Het beekje dat vroeger voor de watervoorziening in de keuken zorgde, is weliswaar weer terug geleid naar de oude bedding, maar enorme marmeren wasbakken en kranen zijn nog steeds getuigen van dit vernuft.

De regio Alcobaça is een prachtige regio waar veel te zien en te ontdekken is. Stranden, natuurschoon, de hoogste golven ter wereld, veel cultuur en mogelijkheden om te wandelen.

Quinta Antes o Vento, een voormalige wijnboerderij ligt op 6 km afstand van Alcobaça.

Meer in deze categorie: Regio Évora »